Ren till både vardag och fest om Jillie får bestämma
Josefin Sandgren på Jillie Ren & Vilt. Foto: Robert Henriksson / Torsta AB

Ren till både vardag och fest om Jillie får bestämma

Mer ren- och älgkött på svenska matbord – det är drömmen för Jillie Ren & Vilt i Ljusnedal nära Funäsdalen. Egen delibutik och direktleveranser är ett par sätt att nå kunderna och våren 2020 investerar företaget i större produktionsanläggning.

Det var en välrenommerad verksamhet som Josefin Sandgren och Marcus Rensberg tog över 2014, tillsammans med ytterligare en delägare. I tjugo år hade föregångaren sålt renkött från samebyar i Härjedalen, Jämtland och Dalarna och det var dags för generationsväxling.
– Tidigare ägare hade ett välbyggt varumärke men vi tog ändå ett nytt namn när vi tog över: Jillie betyder väster på sydsamiska och vi finns i västra Härjedalen. Trots namnbytet har vi kunnat ta deras goda rykte vidare, säger Josefin som är VD i företaget.

Jillie Ren & Vilt tog över många kundrelationer – både med restauranger och butiker– från tidigare ägare. Samtidigt fanns tankar på att utveckla verksamheten; öka produktionen till nästan det dubbla och nå ut till fler. En dröm om att renkött på riktigt ska bli vardagsmat för många svenskar.
– Renkött är näringsrikt och klimatsmart, det hör till det bästa kött man kan äta, säger Josefin.

Men efter att ha drivit på för ökad produktion under några år har de nu lättat på gasen. Planerad expansion har fått ersättas av en mer hållbar nivå.
– Det blev för storskalig hantering i uppköpen så nu siktar vi på att stycka och förädla runt 3500-4000 renar varje år.
Hellre något mindre och med god kvalitet i varje led, är ledordet i en verksamhet som genomsyras av renskötarens kärlek till och omsorg om sina djur.

En butik för chark och samisk kultur

Foto: Robert Henriksson / Torsta AB

Över huvud taget verkar Josefin Sandgren och Marcus Rensberg inte vara rädda för att pröva nya idéer. Ganska tidigt i sin företagarresa började de ta in älgkött och förutom renkött styckar och förädlar de idag 60-80 älgar varje år.
– Tack vare älgköttet kan vi förlänga arbetssäsongen för våra anställda, och vi hjälper också jaktlag att bli av med kött som de själva inte har behov av, förklarar Josefin.

Under 2016 tog de också över en delikatessbutik i Funäsdalen by. Där säljer de sina egna charkuterier tillsammans med mathantverk från andra producenter i Jämtland och Härjedalen. Ett sätt att få fler att äta ren och vilt till både vardags och fest.
Det har emellertid visat sig vara ganska tufft. Butiken går runt, men den är ”ingen guldgruva”, som Josefin uttrycker det.
– Funäsdalen är starkt säsongsbetonat, med väldigt få besökare under vissa månader. Vi vill serva både ortsbefolkning och turister och måste ha personal på plats även när det är liten försäljning.

Samtidigt är butiken viktig ur ett annat, känslomässigt perspektiv:
– Vi vill att det ska finnas en samisk deli i byn. Det finns så mycket att berätta om samisk kultur och Tina som jobbar i butiken får många intresserade frågor, säger Josefin.

Direktleverans till Stockholm och Varberg

Svenskarnas intresse för matens ursprung ökar, vilket gynnar företag som Jillie. Josefin berättar att de får många förfrågningar från privatpersoner ute i landet, men tvingas att tacka nej eftersom distributionskostnaderna blivit omöjligt höga sedan Bussgods la ner. Istället anordnar de direktleverans med egen lastbil ett par gånger per år.
– Vi har cirka 400 kunder i Stockholm som återkommer, de beställer allt från ett kilo torrkött till 20 kilos köttlåda, säger Josefin.

Stockholmsturerna rullar sen flera år och ifjol testade de även att köra till Varberg.
– Vi hoppas kunna fortsätta där, Västkusten har varit en vit fläck på vår karta. Men det är enormt mycket förberedelser för de här resorna, vi vill ju verkligen leverera rätt.

Bygger ut för smidigare produktion och lager

Josefin Sandgren på Jillie Ren & Vilt, framför deras rök. Foto: Robert Henriksson / Torsta AB

Mycket jobb och mycket passion sammanfattar livet som egenföretagare. Josefin berättar att hon är utbildad inom miljö och arbetat bland annat som miljökonsult innan de startade Jillie, men att Jillie Ren & Vilt är det ”roligaste hon gjort”. Och nu, efter fem år, har företaget kommit så långt att de kan göra sin första större investering. Våren 2020 bygger Jillie ut sina lokaler i Ljusnedal; det ska bli mer plats både för styckning, förädling och lagerhållning.
– Vi har ju fått ställa upp lite av ett kråkslott av fryscontainrar runt vår anläggning, men nu ska vi få en större kyl vid styckeriet och mer plats för förädling och även lagerhållning i nya frysar, bland annat.

Josefin erkänner att det är lite nervöst, särskilt när Corona bromsar efterfrågan hos restaurangkunderna. Men att det också, rent praktiskt, kan vara rätt att dra igång ett byggprojekt medan det är lite mindre att göra.
– Vi hoppas ju att vi når ett nytt, stabilt läge när det här är över. Och vi tror att efterfrågan för våra produkter faktiskt kan stärkas, när fler börjar tänka på hur och var mat produceras, säger Josefin.

Artikeln är framtagen i ett samarbete mellan Grönt Center i Ås, LRF Jämtland och Torsta AB som en del i att lyfta goda exempel från de gröna näringarna i regionen. 

Stäng meny