Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

SAERIMNER & SM i Mathantverk

14 oktober, 2019 - 17 oktober, 2019

Programmet för Saerimner har succesivt vuxit fram under våren. Vi kan nu erbjuda ett gediget, underhållande och matnyttig program med kunniga, viktiga och inspirerande gäster på mathantverkarnas egen mötesplats, Saerimner.
Landsbygdsminister Jennie Nilsson tillsammans med Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin kommer att ge sin syn på landsbygdspolitikens inriktning och hur livsmedelsstrategin kan tillämpas för att bli användbar för mathantverkarnas utveckling.
Kocken Niklas Ekstedt som är känd både från kokböcker och tv, och som är en riktig mathantverksfantast kommer också att bjuda på inspiration om hur mathantverket kan ta ännu större plats i restaurangköken.
Det blir också möjlighet att ta del av hur Högbo Bruk har arbetat både med mathantverkets utveckling och med att integrera människor som stått långt från arbetslivet till att kunna ha heltidsjobb.
Det kommer också att bli kunskapsspäckade seminarier kring hur man ökar lönsamheten på sina produkter och kring anställningar av personal.
För dem som är i bageribranschen kommer forskaren Nikolai Scherbak och bagaren Emanuel Eskilsson att berätta om den studie där det undersökts om det spelar någon roll om bröden bakas långsamt med surdeg eller snabbt med jäst, vilken betydelse mjölet och dess mineralinnehåll har och om hur väl våra kroppar tar upp mineralämnena. Dessutom kommer bagaren och forskaren Karin Gerhardt från SLU som presenterar sina senaste slutsatser i det forskningsprojekt hon håller på med kring kultursorter.
Den Særimnerdeltagare som är extra intresserad av bär-, frukt- och grönsaksförädling kommer att kunna lyssna till ett föredrag av Jens Linder och Martin Ragnar om de bortglömda bären, som till exempel åkerbär och krusbär, som det skulle gå att göra mer av. De som är extra intresserade av jästa drycker kommer att kunna få lära sig mer om tysk pilsner. Dessutom blir det en diskussion kring den senaste tidens debatt om kött och klimat. Mejeristerna kommer att kunna få höra det senaste kring försäljning av opastöriserad mjölk.

Særimner och SM i mathantverk organiseras av Eldrimner, detta år med stöd av Länsstyrelsen i Gävleborgs län, Högbo Bruk, Sandvikens kommun och MatVärden. Seminarierna och tävlingen är öppna för mathantverksföretag från hela Norden.
Særimner invigs kl 10:00 den 15 oktober. Det sista seminariet slutar kl 15:30 den 17 oktober. Bläddra ned på denna sida för att se information om alla seminarier.

https://www.eldrimner.com/evenemang/48041.saerimner_program_2019.html

Detaljer

Börjar:
14 oktober, 2019
Slutar:
17 oktober, 2019
Stäng meny